Thursday, March 6, 2014

Amsyar tertelan plastik bedak

As'salammualaikum w.b.t..

Hari nie Amsyar banyak sangat mulut.. Pot Pet Pot Pet mulut dia bercerita.. Penat bermain dia merangkak kat aku tanda dia nak susu.. So aku pun bagi la Amsyar menyusu sambil di tangan Amsyar pegang botol bedak pureen yang masih belum guna..

Habis menyusu dalam 20 minit gitu, aku pun biarkan Amsyar bermain di atas tilam dan tinggalkan sebentar untuk ke toilet.. Masa keluar toilet, aku lihat Amsyar dok mengunyah.. Aku pun terus melulu ke arah Amsyar sambil aku masukkan jari ke dalam mulutnya... Tapi malangnya x de jumpa apa-apa.. Amsyar cuma sendawa je..

Masa dukung Amsyar aku pun cium pipi  dia.. tiba-tiba aku terbau bedak.. Cium lagi pipi ada lagi bau, lagi kuat kat mulutnya.. Aku pun terfikir Amsyar makan bedak ke.. Tengok pada bedak, bedak x buka lagi.. Mane Amsyar taw nak pusing tutupnya.. Tapi plastik bedak dah x de...

Berderau darah aku.. Pas pada tue Amsyar dok sendawa je lebih 4 kali jugak la.. Lagi la aku cuak + panik.. Aku call hubby bagitahu.. Hubby cakap x mungkin sebab plastik kot.. Masa ni badan aku dah mengigil.. Risau x hingatnya huhu!!

Call adik pempuan aku bagitahu.. adik cakap x de la, dia pun sedapkan hati aku.. X puas hati bagitahu lak kat MIL dan FIL.. FIL bagitahu x mungkin kalau telan plastik mesti dah jerit sakit kat kerongkong dia.. Aku tetap x puas hati sebab plastik botol bedak tu dah x de.. Aku cari merata habis cadar semua aku kibas tetap x jumpa..

Mesej hubby lagi bagitahu.. Hubby suruh aku releks, jangan panik.. Amsyar pun ok je x de nangis malah banyak kecek lagi ada..

Aku tetap degil juga, sebab plastik tue x jumpa.. So aku soh mil pengangkan amsyar jap aku nak mandi siap-siap nak bawa ke klinik.. Sekali nampak plastik tu lekat kat perut aku.. Adeh!!! masa bila pulak la Amsyar gi letak plastik ni kat perut aku...

Mesej hubby bagitahu.. x nak call nanti sure hubby gelakkan aku.. Mesej adik bagitahu Amsyar ok dah.. Adik pula call nak taw cite, nak x nak aku cite la.. Pecah perut adik aku gelakkan aku huhuhu!...

Keluar bilik bagitahu MIL dan FIL aku.. sekali lagi kena gelak.. Call mak kat kampung bagitahu, mak pun gelakkan aku.. Cerita kat kawan-kawan kat group sebab dorang dok tanya apa jadi.. Dorang pun gelakkan aku. huhuhu! sian aku kan..panik sangat sampai jadi gitu...

Uolss yang baca ni jangan gelak ye.. simpati la dengan nasib ku hari ni.. memalukan diri sendiri betul. Panik punya pasal habis semua orang risau.. Endingnya daku yang terover panic.. Menurut kata rakan ku tadi, budak gatal gusi memang akan selalu mengunyah.. Sendawa tu sebab dia baru lepas menyusu..

Aku x terfikir langsung, apa yang aku fikirkan plastik bedak je.. Tu yang sampai menangis bagai huhu.. Oklah sekian saja story hari ni...  bye!










kisah kehidupan Sinar Raudah

12 comments:

anyss said...

Assalamualaikum,
Kenalah risau...nak dapat bukan mudah. Lalai sesaat je, macam2 boleh jadi.

Jangan kesahlah ya semua orang gelak...hati mak memang begitu, sentiasa risaukan anak dia. Yang jenis tak risau tu, jenis baling2 anak dlm tong sampah, tepi sugai tu...

Kesimpulannya: mama risau itu normal. Daku tak gelak ----> senyum je ;)

NARDtheNERD said...

jahat amsyar mainkan ibu dia. hehe

Kakcik said...

Nak gelak juga....hehehe

Liza Yati said...

Hehehhe. Bila panik, semua lupa. Maybe waktu duk cium2 pipi dia hapa dia lekat. Hihi

diana said...

Hahaah..
Mak2 memang perangai gitu gamaknya ye.anak rilek mak yang gelabah..hahahah...

Amsyar suka masuk kan benda dalam mulut ke? mikhail sampai dah besar ni suka masuk kan benda dalam mulut.paling dia suka kertas.entah berapa banyak dah kertas dia makan.

Queen said...

hahahha. sorry tergelak.. comel ngat, hihi


tapi paham sgt panik seorg ibu tu.

me pun selalu panik.. tp get used to it bila ank semakin dewasa=)

Aziela said...

Eh, kena risau tu. Anak akak dulu, dah tadika pun, sampai tertelan duit syiling. Bawak ke hospital tau...sebab takut usus dia luka.

eima said...

semua ibu akan panic yang oi .. lumrah la tu ...
alhamdulillah amsyar tak mkn plastik tu ...

Chekgu Azrine said...

memula cuak jugak akk baca..hehehe

sukaxplo said...

salam

huhuhuhu..biar nangis risau dulu dari menangis kemudian yekk..

apa pon semasa baby mmg kene pantau selalu..pantau APA yg dimain dan TEMPAT bermain...

sukaxplo said...

salam

huhuhuhu..biar nangis risau dulu dari menangis kemudian yekk..

apa pon semasa baby mmg kene pantau selalu..pantau APA yg dimain dan TEMPAT bermain...

Rai Ourkizuna said...

hahaha..depa boleh la gelak.. bukan kena kat depa.. kalau kena batang hidung sendiri lagi panic apa.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by Blogger