Monday, October 10, 2011

Cermin kereta sakit , jumpa la Dr. Cermin


Selamat pagi..

Tiga hari bercuti dari mengupdate belog.Keinginan nak bercerita tu ada tapi mood je x sampai². Nie semua gara² belog aku buat hal la. Jenuh aku cari di mana silapnya tapi sampai sekarang x jumpa² lagi. Sakitnya la hati! Bloglist aku still x keluar sepenuhnya , walaupun sudah di update baru.. Kemudian bloglist di blogger lain juga x keluar untuk update terkini. Apa la masalahnya pun tak tahu la! Kalau orang sakit boleh jumpa doktor , kalau kereta sakit leh pergi bengkel tapi kalau belog aku sakit mane aku nak pergi huwaaaaa!

Cerita pasal kereta nie , tadi seawal pagi lagi adinda ku telifon menceritakan masalahnya. Cermin keretanya retak dari kecik dah membawa ke besar.X tahu kenapa secara tiba² je..padahal kereta tu kereta baru tapi boleh jadi macam tue. Masalah sekarang adinda aku nie x ada amek insurans untuk cover cermin kereta, jadi terduduk la dia bila dengar kena beli cermin kereta baru huhuhuhu! Sebelah tangan dah confirm keluar punya.

Sebelum ganti cermin kereta baru , en.hubby menyarankan supaya adinda pergi ke doktor cermin untuk mengubati cermin tue.At least boleh pakai untuk tige ke enam bulan lagi. So dalam jangka masa tue boleh la kalau dia nak kumpul duit.Tak ada la terasa duit banyak keluar.

Sekarang nie banyak kedai yang boleh membaiki cermin retak , sumbing , terkopek , pecah dan sebagainya di sebabkan oleh batu, skru atau apa² makhluk asing yang berterbangan sewaktu kita memandu.Terutama sekali di kawasan yang banyak batu² kecik dan tambahan pula kalau kereta kita berada di belakang lori. Lagi la mudah terkena objek asing tue!Atau mungkin juga cermin itu retak secara tak semena² tanpa ada objek yang terkena di cermin kereta. Kalau keadaan macam tue , kira cermin yang di gunakan tidak berkualiti ke atau macam mane???!!

Tapi ada masalah lagi kalau nak pergi jumpa doktor cermin nie , bila adinda bertanyakan orang di mane boleh baiki cermin atau berjumpa dengan doktor cermin. Semua orang akan ketawakan dia..Bunyinya agak lawak tapi hakikatnya ia memang wujud. Sebagai contoh di shah alam dekat Taman Sri Muda. Di sana ada kedai untuk membaiki cermin. Nama kedai ni Dr. Cermin.Harga agak munasabah. Ada 7 jenis pecah yang boleh dirawat. Harga mengikut jenis pecah dan saiznya.(kalau pecah nya kecik jer, tapi kalau besar, baiklah tukar jer windscreen tu)

So lepas ni kalau cermin kereta anda mengalam luka kecil , boleh la pergi berjumpa dengan dr.cermin.






kisah kehidupan Sinar Raudah

22 comments:

bujal X said...

berapa ringgit kena? pastu nampak macam baru balik tak?

sahromnasrudin said...

sy nak pergi tinted kat dia lah..boleh kan....

ratusiput said...

tp kalau yg melibatkan cermin ni mmg mahal gakla...kete ratu penah pecah skit depan tu sbb kena batu2 kecik.bila tanye kat dr cermin rm700.pitam dengo.sejak tu trus amik insuran cermin...

cik aisha said...

cermin kereta saya guna tu pun retak cikit sebab terkena batu dari lori..dah dekat sethn mujur xmerebak.nak jumpa dokte cermin blm bkesemptn sbbnya dkt2 sini xde pulak jmpa kedai blh baiki keroskn cermin.abg ipar sy ckp kat shah alam,mungkin tmpt yg sama dinyatakan tu la...

ieda said...

bila baca nie dikk
akak teringat yg cermin kereta akak pun retak kecik .. nak tunggu roadtax dan insuran mati tahun depan .. senang hidupkan dan claim terus ..
ekekek same lah kes ngan adik amy tuu :)

makdara TERdiva said...

cermin yg retak boleh jugak ditampal2 & ditukar..tapi kalau hati yg retak/pecah boleh jadi mereng dibuatnya

Amy Syaquena said...

@bujal X Harga base kepada retakan pada cermin..tapi kesannya sangat memuaskan hati...

Nens Collection said...

SY PON PERNAH NMPK SIGN BOARD DR.CERMIN NI,menarik!..hehe(tulisan besar la plak..)

kasihibu said...

cermin bhc akak pun sedang retak kecik, terkena batu kot? tp belum bawak ke doctor cermin lagi
rasa macam ok lagi keadaanya tu.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sini pon ade dr yg baiki cermin...
heeee...

diana said...

bioleh tahan 5,6 bulan??
ok la untuk sementara..kan?/

kakchik@ella said...

KC pun penah jumpa Dktor cermin masa kereta kena serpihan batu dari lori dulu. Pd KC, keja dia kemas dan sgt puas hati.

aanie said...

penah dgr rasanya dr cermin ni...tp mmg kelakar kan nama dia..hehe...

♥cmª shIemª♥ said...

Dr Cermin ea??
oke2..tq 4 the info

amy..same la kite...blog dah kena sihir..

cma punya bloglist pun hilang ntah kemana..huhuhu...

(-_-")

exora said...

ooo..cermin pun ble rwat yer
lama jgk tu 3-6 bulan
tp kalu dh besar pecahnya baik tukar
jer kan...

zulkbo said...

salam..
pernah juga guna khidmat doc cermin ni dulu..
okey..canggih juga alatan dan kimia yang di gunakan
masih boleh bertahan walau dah 2 tahun

zahidah seran said...

dr hati pun ade apetah lagi dr cermin..hehehe...

eelobor said...

di sri muda memang top....

Lya Colours said...

kat kereta mak saya pon ada retak kecik. ntah macam mana plak bleh kene. dah lama retak tuh. ada 5-6 bulan kot. syukur dia x pecah.kalau tak, woooo RM RM RM

Panglima7 said...

Assalam Amy....Kunjungan malam dari Panglima. Selamat beristirehat.

MaYa MustWany said...

aah blogspot macam demam2 jew.he2.ari tuh,abiz bloglist hilang.terpaksa buat lagi sekali.berpinor2 mata

tak percaya da kedai kete lepas terkene kete my sis lepas xcndt bwak repair,diorang tukar b3.

Ijah EmoTemo said...

hee baru tahu ada doktor cermin ngehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by Blogger