Wednesday, July 21, 2010

GELEDAH DAPUR RAMADHAN ~ MURTABAK MAGGIE ~ LAKSA GORENG


salam...

nak join gak la segmen nie..
"geledah dapur ramadhan bersama Ben Ashaari"

best2..

share resepi zaman bujang2 dolu
walaupun x se'pro cheff wan
tapi ok la masih boleh di sental ahaks..

actually resepi nie aku dapat
dari salah seorang housemate aku
dia nie tomboy tapi kalau masak
perghhhh sedap siut......

bile time berbuka puasa je
dia pasti akan sediakan
dua tiga keping murtabak maggie
dan laksa goreng..

sebelum nie aku x pernah tahu pun
ada murtabak maggie dan laksa goreng
yang aku tahu murtabak ayam and daging
laksa penang and asam laksa..

tue je la..
tapi bile dah rasa sedap ape lagi
amek resepi and buat sendiri lor..
senang je..


kalau nak buat murtabak maggie nie

bahan2nya :

mestilah ada maggie and perencahnya ( kari)
bawang merah di potong dadu
telur ayam dan sedikit garam
kalau ada yang suka pedas and sayur
boleh la taruk cili potong and daun sup
dan kalau ada yang nak berlauk pula
boleh juga campur dengan sardin tin

cara2 membuatnya pula :-

1) maggie tadi di rendam dalam air panas sehingga kembang
- kemudian tos kan
2) pukul telur ayam tadi sehingga kembang
- macam nak masak telur dadar
3) kemudian masukan bawang yang di potong dadu tadi
cili potong,daun sup or sardin tin yang sudah di lenyek
4) masukan perencah kari maggie
5) sedikit garam
6) terakhir baru masukan maggie tadi
- goreng di atas kuali seperti membuat murtabak
7) dah siap boleh la hiaskan dengan sos dan mayonis
- sedap juga di sertakan dengan timun


Kalau nak buat laksa goreng pula

Caranya sama seperti kita goreng mee
cume bezanya mee tue di ganti dengan laksa
hasilnya sama saja cume rasanya saja lain
kalau mee goreng cepat muak
tapi kalau laksa goreng pulak tidak
dah cuba pasti nak lagi

ahaks...



kisah kehidupan Sinar Raudah

22 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Amy

ini sudah bagus punya resepi
buat berbuka puasa

saya copy ye

Wassalam

Amy Syaquena said...

wasalam atuk..

boleh2 sila2kan la...

alfa juliet said...

series suka dgn resepi murtabak maggie tu

Amy Syaquena said...

salam alfa...

nanti sis boleh la cube ye..

kak Erna said...

amy..laksa goreng?,,.boleh cuba ni..sebab kalau mee kuning tu..macam muak sikit..tak boleh makan banyak..akak ambil resepi ye.nak cuba..sabtu nanti..

Amy Syaquena said...

salam kak erna...

sure boleh amek la kak..selamat mencuba ye..

Anne Boleyn said...

thanx sebab share resipi murtabak meggi tu. memang sedap. hehe :)

p/s: jom baca citer anne boleyn di GH! :)

JULYA said...

dulu pernah buat megi goreng pataya. hehe

Amy Syaquena said...

salam anne...

same2 dik...

Amy Syaquena said...

salam Julya...

maggie goreng pataya macam mane erk..leh la share resipi...

ozzy said...

salam Qna..
Murtabak maggi?..mcm menarik je..kat kedai ada jual ke?

Amy Syaquena said...

salam en.ozzy...

erm murtabak maggie amy x sure la ada jual kat kedai ke x...

Shahrul Shaharuddin said...

Salam and hello there! =D

nice posting and make me hungry =D
1st time enter your blog =)

yours
SH

Amy Syaquena said...

salam shahrul...

thanks visit my blog...

Ciao Annin-sama said...

Murtabak Maggie = BEST!!! Harus daku cuba nih! :)

@juera said...

terliur tgok murtabak megi..pernah bt gak..housemate la ajar bt murtabak megi ni..

Amy Syaquena said...

hai ciao...

cuba tau janagan x cube...

Amy Syaquena said...

Hai juera...

kalau macam tue nanti leh la buat untuk juadah berbuka puasa..

makdara TERDIVA said...

hy Qna..akak copy resepi ni buat brbuka nnti :)

Amy Syaquena said...

salam makdara...

silakan la..nanti try tau.......

AngahSayang2314 said...

amy hantar la sikit kat angah bulan pose nanti opsss tak yah tunggu bulan pose sekarang pun bole hehehe

Amy Syaquena said...

salam angah..

hahahahaha..boleh2x nanti amy poskan ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by Blogger